English version

DE MAS  

Voor een uitgebreide rasbeschrijving verwijzen wij u graag naar de site van de ASCN: 
  https://ascn.nl/rassen/de-miniature-american-shepherd/

Ons fokdoel is om een MAS te fokken die nog, zoveel mogelijk, zijn oorspronkelijke uiterlijk maar zeker ook zijn werkkwaliteiten behouden heeft. Wij zoeken eigenaren voor onze MAS die zelf graag actief bezig zijn met hun hond. De MAS is uitermate geschikt voor bijna elke vorm van hondensport; agility, dogdance, speuren, hoopers, etc. Een MAS moet zowel lichamelijk als ook mentaal voldoende uitdaging krijgen, anders bestaat er een grote kans dat u een neurotisch hondje in huis gaat krijgen! 

Uiteraard vinden wij het ook belangrijk dat de MAS een goede 'aan/uit knop' heeft. Dit betekent dat hij/zij klaarstaat als er gewandeld en/of gewerkt gaat worden, maar ook goed de rust kan vinden in allerlei situaties. De MAS zal dit al op jonge leeftijd aangeleerd moeten krijgen. Geven wij als eigenaar, bij onze MAS niet aan welk gedrag we prettig vinden, dan zal de MAS daar zeker zijn of haar eigen weg in vinden die echter voor de eigenaar niet altijd als prettig zal worden ervaren!

De MAS is een gevoelige hond, waarbij enige vorm van hardheid in de opvoeding niet nodig maar zelfs uit den boze is. Dit ondermijnt het vertrouwen van de MAS in u en helpt er zeker niet aan mee om een goede band met uw hond op te bouwen. Een opvoeding moet gebaseerd zijn op respect en vertrouwen naar elkaar toe met als uiteindelijk doel om een team te vormen. De MAS is een zeer slimme hond, vaak gereserveerd naar andere mensen en honden en zeker niet voor iedereen geschikt! Bij onervaren eigenaren is een MAS zijn/haar eigenaar vaak net een stap voor en dit kan soms helaas uitgroeien tot ongewenst gedrag, zoals bv. uitvallen naar andere mensen/honden, overmatig blafgedrag of andere problematiek. Dit is geen ontmoedigingsbeleid maar wij willen realistisch en eerlijk zijn in de verwachtingen van u naar de MAS toe. Uiteraard zullen wij u hierin altijd met raad en daad bijstaan.

We willen een hond fokken die er ook als een MAS uitziet en we vinden het jammer dat er zover met een hond wordt doorgefokt om zo'n klein mogelijke honden te fokken die niet veel meer op een MAS lijken. Het ras is nog erg in ontwikkeling en het is lastig om te zeggen wat de uiteindelijke grootte van een pup zal worden. In een nest kunnen gemakkelijk uitschieters zitten van 10 cm tussen de kleinste en grootste van het nest. Vandaar ook dat wij nooit een garantie kunnen en zullen geven of dat een pup onder een bepaalde maat zal blijven. Wij zijn er absoluut van bewust dat u ook vanwege een bepaalde grootte kiest voor een ras, echter hopen we dat de 1e reden om voor een MAS te kiezen zijn/haar karakter is. Daarom gaan wij er vanuit dat u net zoveel van u MAS zult houden als deze toch groter wordt dan u had gehoopt of verwacht. Kunt u hier niet volmondig JA op zeggen, dan vinden wij het prettiger dat u onze deur voorbijloopt!